Andre trummslagaren vid Majorens kompani, Olof Nilsson Rosenberg från Vassnäs i Kall, får den 16 februari 1749 tillstånd att med 15 frihetsår anlägga nybygget Gärdnäset "långt uppe i fjällbygden"
Förste bonden på hemanet nr 2 Sörgården blev alltså Olof Nilsson Rosenberg.---------------------------------------------------------------------------------------------
Föreningen Jämtlands läns släktforskare (Svar på efterlysningar)
Eftersom jag genom redaktören fått veta att frågeställaren har intressen i Ströms socken, anar jag att frågan föreletts av att Strömsboken hävdar att en av nybyggarna i Gärdnäs skulle ha sitt ursprung i Vassnäs. Den uppgiften saknar dessvärre källa och är dessutom felaktig. Nybyggaren i Gärdnäs, Olof Nilsson (Rosenberg), var visserligen född i Alsen, men inte av Nils Persson, utan av dåvarande landbonden Nils Håkansson och hans hustru Lisbeta Olofsdotter i Åberg. Nils har sin härstamning i Åse, Alsen, och Lisbeta var från Söre, Lit. Det som styrker mitt påstående är att Olofs enda dotter hette Lisbet - samt följande dödsruna: "1766 Martii d: 9 begrofs Enckan Lisbeta Olofsdot:r från Gjärdnäset, som dödde d: 5 Ejusdem af ålderdom, war född i Lit och Söre 1682, warit gift 18 år och Encka i 40. Har lefwat wackert och beskjedel. i 84 år" (Ström C:1 s. 559).
K G Eriksson kge@spray.se
_____________________________________
En trumslagare var ofta även trumpetare och gick i täten för sitt kompani eller regemente.
Han var en betydelsefull person, särskilt om han var 'förste trumslagare'.
Med trumpeten blåste han till uppställning. till march, till strid etc. Däremellan brukades trumman allt efter bestämda regler.
Det kan tilläggas att trumslagare även fanns bland dragonerna. Dragonerna var en kombination av infanteri och rytteri. De stred till fots, men förflyttade sig till häst.
______________________________________________________